Zintuiglijke informatieverwerking

“Waarneming, ook wel perceptie genoemd, is het proces van het verwerven, registreren, interpreteren, selecteren en ordenen van zintuiglijke informatie.”

Zintuiglijke informatieverwerking, wat is dat?

Eenvoudig gezegd is zintuiglijke informatieverwerking (sensorische informatieverwerking) het vermogen om informatie vanuit de wereld om ons heen en vanuit ons lichaam op te nemen, te selecteren en de verschillende stukjes informatie met elkaar te verbinden zodat wij er op de juiste manier op kunnen reageren.

De informatie vanuit ons lichaam verzamelen we met behulp van onze zintuigen. Wanneer we met onze zintuigen iets zien, voelen, ruiken, proeven of horen, noemen we dat waarnemen. Vaak is zo’n waarneming aanleiding voor ons om iets te doen of juist niet te doen. Maar ook bij dagelijkse activiteiten zoals eten en aankleden, maken we gebruik van de informatie van deze waarnemingen.
Bij zintuiglijke informatieverwerking neemt, naast het kijken en luisteren naar, het voelen van, het aangeraakt worden, het bewogen worden en het voelen in welke houding je je bevindt en welke bewegingen je maakt, een belangrijke plaats in.

Op het moment dat de samenwerking tussen waarnemen en bewegen verstoord raakt krijgen de hersenen het moeilijk en zie je snel de gevolgen in het dagelijks leven. We spreken dan van een zintuiglijk conflict of verstoorde prikkelverwerking.

Onderzoek naar de zintuiglijke informatieverwerking geeft inzicht en concrete handvatten.

Meer weten over Zintuiglijke informatieverwerking? Download de brochure: Uitleg Zintuiglijke Informatieverwerking IntenZie (pdf-bestand opent in een nieuw tabblad)

Vraag nu een onderzoek aan

Je kunt contact opnemen met bianca@intenzie.nl.

TenZie materialen

TenZie materialen speciaal voor de zintuiglijke informatieverwerking. Bij ons te verkrijgen: Tangle & twiddle, massagehandschoen, balanceerkussen, spelmaterialen, spijkermat en verzwaarde deken. Bezoek de site via deze link.

CRKBO_Instelling
IntenZie is geregistreerd bij het CRKBO


Aanmelding

Meer weten? Je kunt Bianca bereiken via 055-2600137. E-mailen kan ook naar bianca@intenzie.nl.

Naar Contact