Sensorische Informatieverwerking in de klas

Sensorische informatieverwerking is het proces waarbij de prikkels die via de zintuigen binnenkomen worden verwerkt in de hersenen. Een goede sensorische informatieverwerking maakt het mogelijk om adequaat op onze omgeving te kunnen reageren. Zo ook voor kinderen in de klas. Een omgeving waar veel prikkels dagelijks op hen afkomen.

Sensorische informatie helpt om ons eigen lichaam en de wereld erom heen te begrijpen. Onze zintuigen en de hersenen helpen je om een kaart te maken van je lichaam en de wereld samen te stellen. Onze hersenen gebruiken deze kaarten in de dagelijkse situaties. Als alles goed verloopt gaat dit automatisch en ontwikkelt het kind zich goed.

Wanneer er problemen zijn met de sensorische informatieverwerking wordt op teveel prikkels niet gereageerd en op andere prikkels wordt er juist te sterk gereageerd. Bij kinderen met SI problemen overheerst de overlevingsstrategie. Iemand leert dus niet meer van zijn eigen handelen, maar doet dit plichtmatig of niet. Er kan sprake zijn onder- en/of overgevoeligheid van diverse zintuigsystemen. Het kind kan dan vastlopen in de klas.

GetAttachment.aspx

Je kent vast wel bijvoorbeeld, een kind dat altijd traag reageert of juist degene die al van de stoel is voordat het is gezegd. In deze training zal er ingegaan worden op de vertaling van sensorische informatieverwerking in de klas. Wat betekent dit voor de leerkrachten en assistenten. Het verkrijgen van handvaten in de dagelijkse omgang met kinderen. Je krijgt inzicht in wat maakt dat je bepaalde kinderen beter wel of juist niet naast elkaar kunt laten zitten/spelen.

Doelen:

  • De cursist heeft inzicht in sensorische informatieverwerking
  • De cursist kent de verschillende fasen van alertheid
  • De cursist herkent de voorkeurszintuigen bij de kinderen
  • De cursist heeft handvatten in het werken met kinderen met problemen met sensorische informatieverwerking
  • De cursist heeft inzicht in het kwadrantenmodel en kan dit toepassen in de klas

Locatie: Op eigen locatie of in nader overleg met u.

Kosten: In overleg wordt er vrijblijvend voor u een offerte opgemaakt.

Studiebelasting: 10 uur per week

CRKBO_Instelling


Laatste nieuws

Begeleidingsweekenden IntenZie 2018
Lees meer

Workshop prikkelend
Lees meer

Training SI bij kinderen
Lees meer

Intenzie

Postbus 2491
7302ER Apeldoorn

T - 055 26 00 137
E - info@intenzie.nl


© 2013 Intenzie